Dag drie op COP29, een technische puzzel
Vandaag een verslag met een technische insteek: hoe geven we vorm aan internationale samenwerking om de wereldwijde CO2-uitstoot te verlagen? Welke tools hebben we tot onze beschikking?
Tijdens een van de besprekingen met andere delegaties.
Veel van wat ik hierboven schrijf komt samen in het Artikel 6 van het Parijs-akkoord. Hier leg ik uit wat dit artikel inhoudt en hoe het ervoor staat met de implementatie.
Artikel 6 is een van de meest complexe maar ook belangrijkste onderwerpen op de agenda van deze COP. Het biedt richtlijnen voor internationale samenwerking op het gebied van emissiereducties. Dit artikel draait om de mechanismen die landen in staat stellen om samen te werken om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen, met name via koolstofmarkten en niet-marktgebonden benaderingen.
Artikel 6 kent drie hoofdcomponenten
1. Internationale koolstofmarkten (6.2): Landen kunnen emissierechten verhandelen via bilaterale afspraken. Dit maakt het mogelijk om emissiereducties te realiseren waar dit het meest efficiënt is
2. Mechanisme voor duurzame ontwikkeling (6.4): Dit lijkt op het oude Clean Development Mechanism (CDM), maar is strenger in het waarborgen van duurzaamheid en milieubescherming.
3. Niet-marktgebonden benaderingen (6.8): Samenwerkingen die niet afhankelijk zijn van emissiehandel, zoals technologieoverdracht en capaciteitsopbouw.
In gesprek met Wopke Hoekstra, de Eurocommissaris voor Klimaatactie
Vooruitgang sinds COP 26
Sinds COP26 in Glasgow zijn er grote stappen gezet om Artikel 6 te operationaliseren. Dit jaar in Bakoe is vooruitgang geboekt op o.a. transparantie en toezicht. Belangrijke punten zijn duidelijke rapportage-eisen voor koolstofkredieten. Dit helpt om greenwashing te voorkomen en het vertrouwen in de markten te versterken. Er is ook progressie op eerlijkere regels voor ontwikkelingslanden, waaronder veel kleine eilandstaten. Zo kan Artikel 6 hen toegang bieden tot broodnodige financiering en technologie.
Toch blijven er uitdagingen bestaan, zoals het voorkomen van dubbele telling van emissiereducties. De discussie over "corresponding adjustments" – de methode waarmee dubbele telling van emissiereducties wordt voorkomen – blijft complex, vooral voor landen met beperkte capaciteit.
Samen met de Nederlandse Jongerenvertegenwoordigers
Waarom is Artikel 6 zo belangrijk?
Een succesvolle implementatie van Artikel 6 kan veel voordeel opleveren. Denk bijvoorbeeld aan kosteneffectieve emissiereducties. De samenwerking zorgt ervoor dat emissies worden verminderd waar dit het goedkoopst is. Maar ook het stimuleren van private investeringen. Bedrijven worden aangemoedigd en ondersteund om te investeren in groene technologieën en klimaatactie. Artikel 6 ondersteunt landen bij het behalen van hun Nationally Determined Contributions (NDC's).
De komende dagen worden vooral spannend voor Artikel 6.2 en 6.4, hier is nog geen overeenstemming voor in zicht.