Greenpeace, LTO en VNO-NCW willen duidelijk klimaatbeleid
Deze week riep een grote groep organisaties, van het bedrijfsleven tot de milieubeweging en boeren, het kabinet op om haast te maken met goed en duidelijk klimaat- en energiebeleid.
Nederlands belang bij de energietransitie
Juist nu de samenleving haast wil maken met de energietransities het belangrijk om koers te houden. Bedrijven merken dat er veel te verdienen valt met de energietransitie - zeker in het kennisland dat Nederland is. Vakbonden weten al lang dat fossiele banen niet toekomstbestendig zijn, misschien kun je nog tien jaar doorwerken maar dan is het ook echt afgelopen. Boeren hebben baat bij zekerheid, in plaats van vasthouden aan verdienmodellen met flinterdunne marges. Milieuorganisaties willen een energietransitie en beseffen dat het alleen lukt als iedereen in de samenleving mee kan doen. Mensen vragen om een lagere energierekening die nu te hoog is door onze afhankelijkheid van energie uit dictaturen.
Zonder zekerheid geen vooruitgang
Het is belangrijk om zekerheid en duidelijkheid te bieden aan de samenleving. Om er zo van uit te kunnen gaan dat je de afspraken nakomt die je samen maakt. Nu zien we het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen, geen verplichting meer voor de warmtepomp, een einde aan subsidies op elektrische auto’s en huiverigheid bij duurzame energieprojecten: het geeft een slecht signaal en vertraagt ons alleen maar. Zo bouwen we niks op.
Het uitstellen en afzwakken van groene wetgeving dient enkel de belangen van de diepe zakken die ons verslaafd maakten aan fossiele energie. Het zorgt niet voor nieuwe banen en versnelt de opwarming van de aarde, terwijl de fossiele bedrijven er nog snel een slaatje uit slaan voordat het écht afgelopen is. Nu lopen de uitstellers en de nay-sayers tegen een keiharde muur op: China en de VS zijn ons voorbijgestreefd en hebben wél volop ingezet op een nieuwe economie. Zij kennen de afgelopen jaren veel economische groei, juist door de investeringen in duurzaamheid, terwijl onze economie hapert. Met een paar regels minder lossen we dat niet op.
Investeringen in een windmolenpark op zee, een warmtepompfabrikant die de fabriekshal wil uitbreiden en een gezin dat denkt aan een elektrische auto: allemaal hebben ze duidelijkheid nodig om de volgende stap te kunnen zetten. Een heldere visie, stabiele wetgeving, weten waar je aan toe bent, dat is wat nu nodig is. In Europa betekent dat op koers blijven met de Green Deal en de klimaatdoelstellingen.